Egészségértés Díj

A fogalom, az egészségügyi írni és olvasni tudás azt a képességünket írja le, hogy mennyire tudunk egészségügyi kérdésekben eligazodni, az egészségünkkel kapcsolatos információkhoz hozzájutni, azokat megérteni és a gyakorlatban helyesen alkalmazni.

Az egyre növekvő információmennyiség, a társadalmi és gazdasági változások mind a laikus állampolgárokat, mind az egészségügy szereplőit új kihívások elé állítják. A hiteles, tényszerű, ám közérthető, egészséggel és egészségüggyel kapcsolatos kommunikáció minden szereplőtől innovatív megközelítést, folyamatos fejlődést kíván.

Egészségértés –
mit jelent és miért fontos?

Az egeszségértés díjról

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által 2016-ban elindított Egészségértés Díj célja, hogy minden évben lehetőséget biztosítson a legjobb, leginnovatívabb egészségértést fejlesztő programok elismerésére, széleskörű megismertetésére, továbbfejlesztésére.

Az egészségértés fejlesztése az egészségügy összes szereplője számára értékeket ad. Egy jobb egészségértésű egyén egészségesebben él, jobban betartja a kezelési előírásokat, kevesebb krónikus betegségben szenved és hosszabb egészségben eltöltött életre számíthat. Az egészségértés fejlesztése tehát nagyban hozzájárul az egészségügyi ellátás hatékonyságának, így a népegészségügyi mutatók javításához.

Az AIPM támogatja, hogy a már most is működő népegészségügyi célú vagy betegtájékoztató programok mellett még több olyan országos és helyi kezdeményezés szülessen, melyek elősegítik a lakosság jobb egészségértését és egészségtudatos magatartását.

Fontosnak tartjuk, hogy az egészségértés koncepciója megfelelő hangsúlyt kapjon Magyarországon is azért, hogy minél többen képesek legyenek jobban eligazodni az egészségügyi kérdésekben, jobban tájékozódni az egészségügy rendszerében, javuljon a kommunikációjuk az egészségügyi szakemberekkel, és mindezek által csökkenjen az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége.

Az Egészségértés Díj fővédnöke

Endrei Judit, médiaszemélyiség, a Kor-Határtalanul program megalkotója

Dr. Velkey György

a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója

Zsűritagok

Idén is ismert és elismert szakemberekből álló zsűri választja ki a legjobb egészségértést fejlesztő projekteket:

Dr. Kulja András, sebész szakorvos jelölt, az Egészségértés Díj 2021-es díjazottja

Dr. Kulja András

sebész szakorvos jelölt, az Egészségértés Díj 2021-es díjazottja 

Endrei Judit, médiaszemélyiség, a Kor-Határtalanul program megalkotója

Endrei Judit

médiaszemélyiség, a Kor-Határtalanul program megalkotója

Oliver Rozboril, Elnök, AIPM

Oliver Rozboril

Elnök, AIPM 

Fókuszban az egészséggel kapcsolatos álhírek elleni küzdelem

Szinte napról napra egyre több forrásból tájékozódhatunk az egészségmegőrzés, betegségek, gyógymódok kapcsán. Ezek közül pedig egyre nehezebb kiszűrni a megbízható, szakmailag hiteles tartalmakat. Sajnos különösen sok álhírbe futhatunk bele, ha egészségünkről van szó, amelyek akár komoly, veszélyes következményekkel is járhatnak. Ezért az Egészségértés Díj fókuszában 2022-ben az egészséggel, egészségmegőrzéssel, gyógyulással kapcsolatos álhírek elleni küzdelem és a minél szélesebb rétegeket elérő, hiteles tájékoztatásra való törekvés áll.

Kérjük, friss hírekért kövesse figyelemmel közösségi média csatornáinkat is:
 

Partnerek

Image
Image
Image
Image
© 2023 egeszsegertes.hu, All rights reserved.