Nekem szól 2021

Image

Egészségértés –
mit jelent és miért fontos?

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által 2016-ban elindított Nekem Szól! Egészségértés Díj célja, hogy minden évben lehetőséget biztosítson a legjobb, leginnovatívabb egészségértést fejlesztő programok elismerésére, széleskörű megismertetésére, továbbfejlesztésére.

Mit jelent és miért egyre fontosabb - különösen a jelenlegi járványhelyzetben - az egészségértés? A fogalom, az egészségügyi írni és olvasni tudás azt a képességünket írja le, hogy mennyire tudunk egészségügyi kérdésekben eligazodni, az egészségünkkel kapcsolatos információkhoz hozzájutni, azokat megérteni és a gyakorlatban helyesen alkalmazni.

Image

Az egészségértés fejlesztése az egészségügy összes szereplője számára értékeket ad, hiszen egy jobb egészségértésű egyén egészségesebben él, jobban betartja a kezelési előírásokat, kevesebb krónikus betegségben szenved és hosszabb egészségben eltöltött életre számíthat. Az egészségértés fejlesztése tehát nagyban hozzájárul az egészségügyi ellátás hatékonyságának, így a népegészségügyi mutatók javításához.

Image

Az AIPM támogatja, hogy a már most is működő népegészségügyi célú vagy betegtájékoztató programok mellett még több olyan országos és helyi kezdeményezés szülessen, melyek elősegítik a lakosság jobb egészségértését és egészségtudatos magatartását. Fontosnak tartjuk, hogy az egészségértés koncepciója megfelelő hangsúlyt kapjon Magyarországon is azért, hogy minél többen képesek legyenek jobban eligazodni az egészségügyi kérdésekben, jobban tájékozódni az egészségügy rendszerében, javuljon a kommunikációjuk az egészségügyi szakemberekkel, és mindezek által csökkenjen az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége.

Image

Fókuszban az élethosszig tartó egészség

2021

A népegészségügyi mutatók javulásának egyik fontos mércéje az egészségben eltöltött évek számának növekedése, amely megmutatja, mennyi egészségkárosodástól, betegségtől mentes életévre számíthatunk. Hazánkban az elmúlt 10 évben sokat javult a helyzet, hiszen a magyar férfiak 60,4, a nők pedig 61,8 egészségben eltöltött évre számíthatnak.

Ezért a Nekem Szól! Egészségértés Díj fókuszában 2021-ben az egészség élethosszon át tartó megőrzése, az erre való törekvés áll.

Zsűritagok

  • Endrei Judit, a „Kor-határtalanul” program alapítója, médiaszemélyiség
  • Salamon Adrienn, az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnöke, a Nekem Szól! Egészségértés Díj korábbi nyertese
  • Dr. Kókai-Nagy Ákos, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke

Partnerek

Image
Image
Image
Image
© 2022 nekemszol, All rights reserved.